Blat kuchenny jest najbardziej eksploatowaną częścią kuchennego umeblowania. To na nim przygotowujemy swoje posiłki, kroimy, siekamy, stawiamy gorące garnki i talerze. Wybierając materiał z jakiego zostanie wykonany blat powinniśmy zastanowić się, który materiał spełni nasze oczekiwania.
Ze względu na szerokie zastosowanie blat powinien być:
– odporny na wysoką temperaturę;
– odporny na zarysowania;
– o niskim stopniu nasiąkliwości;
Corian nie spełnia żadnych z powyższych standardów. Jest materiałem sztucznym i łatwo się rysuje, nie jest odporny na wysokie temperatury, ponieważ w znacznym stopniu stworzony jest z żywic. Ponadto, występuje wysokie prawdopodobieństwo stopniowego rozwarstwiania się tego materiału. Reasumując, cena Corianu (sztucznego komponentu) jest znacznie wyższa w stosunku od ceny granitu, który jest materiałem naturalnym. Bez porównania przedstawia się tu temat żywotności obu propozycji. Blaty granitowe to solidność i klasa sama w sobie, która wyraża się i w walorach estetycznych, i jakościowych. Blaty granitowe to jednorazowy wydatek na długie lata. Corian jest substytutem, który jest droższy w ogólnym rozrachunku od granitu, jednak jego jakość nie jest adekwatna do tej ceny.